Keuzemenu bij "Verkuno op reis", lessen op school.

 

Een reizende tentoonstelling van de kunstenaarsvereniging Verkuno bezoekt in de komende jaren alle groepen 5/6 van Noordenveld. Doel is dat de leerlingen kennis krijgen over en waardering voor kunst en kunstenaars uit hun naaste omgeving en op een beschouwende wijze de verschillende beeldaspecten, gebruikte technieken en materialen leren kennen.

 

Aansluitend bestaat de mogelijkheid om een atelier in de buurt te bezoeken of een les in de techniek van een gekozen kunstenaar te volgen. De volgende kunstenaars zijn beschikbaar om, op school, lessen in hun eigen techniek te geven, het onderwerp kan meestal aangepast worden aan het thema dat op dat moment in de groep centraal staat.

 

Peize:

Ansje van den Muyzenberg , Jolande van Luijk

 

Roderwolde: Yvonne Dollee

 

Veenhuizen: Ad Breedveld en Marleen van Engelen

 

Roden: Maxelant Harmsze, Jelly van den Bosch

 

Huis ter Heide: Marijtje van der Veen

 

 

Kosten 60 euro per les, materiaalkosten en specifieke wensen in overleg met de kunstenaar.

 

Contact: 0592 388927

Ansje van den Muyzenberg vertelt over verschillende druktechnieken en laat de kinderen een droge-naald-etsje afdrukken, het onderwerp kan zelfgekozen of abstract zijn.

Jolande van Luijk kan met de leerlingen van groep 5/6 een textielkunst werk maken wat ongeveer 30 x 30 cm groot is. Het kan daarna zowel een gezamenlijk wandkleed worden als voor ieder een individueel werkje. Er wordt kennis gemaakt wol en stoffen en met de techniek vilten. Er wordt een compositiegemaakt met kleuren en patronen d.m.v. de Qvilt techniek die Jolande ontwikkeld heeft. Ritme, textuur, contrast en uitdrukken in kleur komen aan de orde.

Yvonne Dollee geeft een les over kleur, vorm en compositie zoals bij de kunstenaar Matisse in zijn knipwerken, het gaat over kleur en emotie. Er wordt een wenskaart gemaakt met geknipte vormen net zoals Matisse.

Ad Breedveld vertelt over logo's van vroeger (o.a. steentijd) en nu. Waar moet een logo aan voldoen? Leerlingen ontwerpen hun eigen logo.

Bij Marleen van Engelen maken de leerlingen portretten van klei. Dit naar aanleiding van haar keramieken serie "Hemelkijkers", anatomie, expressie, en relaties komen aan bod.

In de les van Maxelant Harmsze verkennen de leerlingen het grensgebied tussen ruimtelijkheid en het platte vlak. De kleurencirkel, met de primaire en secundaire kleuren, is hierbij een didactisch hulpmiddel dat de verwondering stimuleert.

Bij Jelly van den Bosch staat het werken met kleur centraal: 'Spelen met kleur', door intuïtief te schilderen of kleuren mengen: ‘Meer met minder verf’

Marijtje van der Veen maakt met de leerlingen schilderijen waarbij stof en verf gecombineerd worden, de gradaties in kleur en textuur staan hierbij centraal. Van de individuele schilderijen kan een groepswerk gemaakt worden.

Verkuno op reis

Een les in de klas

Verkuno is de vereniging van professionele kunstenaars en vormgevers in de gemeente Noordenveld.